Duivensport een fijne hobby

Stamopbouw

nieuwe start

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gestart werd er  in de winter 1979  met een drietal koppeltjes van vader Jozef, die in het begin van de jaren zeventig zeer goed speelde op de snelheid en de lichte halve fond.  In het najaar 1981 kwamen er de eerste duiven bij van Van Erdeweghe Eduard. (Nonkel Eduard)
Van Erdeweghe EduardDuiven die hij aankocht op het Natural kweekstation in 1980.  Ras Janssens en Michielsen.  Een aanwinst zo bleek, want in 1984 werd uit die Janssens soort het Orleanske geboren, het welk dat jaar op de Provinciale Orleans de vierde prijs vloog tegen 6984 duiven. Ook de 5366614-80 ( duif als bon aangekocht door Van Erdeweghe Eduard  van Thijskens Guy uit Bree) kwam de kolonie versterken, en werd een van de basisduiven.
In 1980 kweekte nonkel Eduard een hok goede duiven uit zijn eigen soort,waaronder de Kleine Zwarte, die als jaarlingen en als ouden formidabel vlogen.
Hierdoor verhuisden deze aangekochte duiven wegens plaatsgebrek naar ons hok.
In  1984 werd er met Kusters Jef van Rekem  onderling geruild uit de beste kweekkoppels.
Het Jefke kwam ons kweekhok versterken en werd in combinatie met den Thijskens (614-80) en later een zoon van de Kleine Zwarte (Zwarte Kleine Zwarte 408-88) één van de stamduiven van het hok. In 1989 kregen we ook nog een dochter van de Kleine Zwarte.
(Goed Zwart Kleine Zwarte 563-89)
Deze duiven werden regelmatig onderling herkoppelt, waardoor we vrij snel in familieverband aan het kweken waren, temeer daar hun nazaten behoorlijk presteerden op de snelheidsvluchten. De inbreng van wat vreemd bloed (295/88, Rode Danny) zorgde dan ook voor de nodige impulsen, en de basis van de lijn Bleke Rode was gelegd. De Bleke Rode en zijn nakomelingen gaven kopvliegers, maar bleken ook zeer goede verervers te zijn.
Intussen was nonkel Eduard gaan inkopen doen bij niemand minder dan  de familie Houben uit Itegem. Afstammelingen van o.a. de Dana, de 080/81, de Fiesta en de Pritty  werden mee naar Zelem gebracht.  En het bleef niet met die ene keer, ook afstammelingen uit de Fargo, en kleinkinderen van de Sonny en de Stella werden aangeschaft.
Bij Engels Jules te Putte werd aangebeld en van het beste wat er zat mee naar huis genomen.
Ge kunt het wel raden zeker. In ’92  kreeg ik het Houbeke (259/92) dochter van de 211/89 (Houben).  Het Houbeke met de Zwarte Kleine Zwarte brachten de Gewestwinnaar (054/94) ter wereld, die samen met de 008/94  (kleindochter van den Tijskens en Jefke) de tweede basislijn van de huidige kolonie vormen. Uit dit koppel werd ondermeer het Pareltje geboren wat op haar beurt de moeder is van de Zizou, tweede nationale asduif snelheid  2001. (Vanherle-Reyskens).
Reyskens LucIn 1992 liet ik mij overhalen om voorzitter te worden in onze maatschappij de Toekomst Halen. In 1995 werd er gestart met een lokaal in eigen beheer. Samen met een full-time job bleef er niet veel tijd meer over voor de duiven en nog minder voor het gezin. Alhoewel de prestaties nog behoorlijk waren werd er in augustus 1997 besloten te stoppen met de duiven om familiale redenen. Zowel met het spel als met de bestuursfuncties werd er gestopt.  De duiven werden integraal geschonken aan Reyskens Luc (collega en vriend op het werk).
Luc huwde in 1997 en had maar een tiental duifjes meer zitten. Al in 1998  speelde Luc  kampioen met de jonge duifjes te Beverst en al snel verhuisde er enkele jongen naar Vanherle-Reyskens die fantastisch lukte met deze aanwinsten.